Mentale vitaliteit
Mentale vitaliteit wordt ook wel omschreven als psychische gezondheid, geestelijke gezondheid, welbevinden of psychische fitheid. Het gaat over een gezonde geest, lekker in je vel zitten, positief in het leven staan, voldoende geestelijke veerkracht bezitten om problemen aan te kunnen, passie (zingeving van het leven) en sociale contacten.
Maar in hoeverre is mentale vitaliteit ontwikkelbaar? Zijn we niet grotendeels genetisch bepaald in onze reacties of ligt alles al vast in onze karakters? Je hoort immers vaker de opmerking “zo ben ik nu eenmaal”.
Uit onderzoek is echter gebleken dat mentale vitaliteit net zo te trainen is als fysieke vitaliteit, door bijvoorbeeld bewustwording te creëren van eigen innerlijke processen en te werken aan gedragsniveau, mentaal niveau of motivatie bevordering.
Mentaal kapitaal
Het zijn de mensen en meer specifiek hun mentale eigenschappen en vermogens, die vandaag de dag voor organisaties het verschil maken. Voor het inzetten van deze vaardigheden is het van belang dat medewerkers mentaal gezond zijn. En met de wetenschap dat mentaal vitale mensen doorzettingsvermogen bezitten, flexibel met problemen om kunnen gaan, positiever in het leven staan en minder kans hebben op stress, is het duidelijk dat mentale vitaliteit van groot belang is voor organisaties. In dit verband wordt het ook wel “mentaal kapitaal” genoemd
Het op peil houden en indien mogelijk verhogen van dat mentale kapitaal vormt de belangrijkste toekomstige uitdaging voor organisaties. Het streven naar medewerkers zonder psychische klachten volstaat niet meer. De huidige tijd, vraagt om bevlogen* en gelukkige medewerkers die bereid zijn een stap extra te zetten