Workshop: Tijd voor vitaliteit

Waarom investeren in mentale vitaliteit van je personeel?

Vaak wordt er in organisaties pas geïnvesteerd in personeel als ze klachten krijgen. Chronische stress en Burn-out zijn in deze tijd de belangrijkste oorzaak van verzuim. Personeel wat langdurig stress ervaart, is minder productief en gemotiveerd.

Er is een belangrijk verband tussen mentaal vitaal personeel en bedrijfssucces. Medewerkers die goed in hun vel zitten, zijn de spil van je organisatie. Mentaal gezonde werknemers zijn productiever, creatiever en innovatiever.. en daar pluk je als organisatie de vruchten van!

Onderzoek van Deloitte toont aan dat investeringen in mentaal welzijn – zoals gratis toegang tot psychologen – niet alleen gezonde en gelukkige mensen opleveren, maar zichzelf ook nog eens vijfmaal terugverdienen. Dat is dus zo’n 500% rendement.

Mentaal vitaal personeel en bedrijfscultuur

Investeren in mentaal vitaal personeel, begint bij het bespreekbaar maken van het thema “stressmanagement”. Niet alleen het leren (h)erkennen van eigen stress signalen is van belang, maar vooral het zorgen voor elkaar. De leidinggevende heeft hier ook een heel belangrijk taak in. Vaak ziet de omgeving namelijk eerder dat het niet goed gaat met iemand, dan de persoon zelf. In mijn artikelen herken de signalen van burn-out”  en herken een burn-out bij je naasteschrijf ik hier meer over.

Het grote probleem is schaamte en onbegrip. Dit kan alleen maar weggenomen worden als het thema bespreekbaar is binnen het team/ de organisatie. Te vaak kom ik nog bij bedrijven waarbij een harde cultuur heerst en symptomen van stress bespreekbaar maken als zwakte gezien wordt.

Hoe is dat in jouw organisatie?

Onderwerpen die van belang zijn

  • Wat is stress en hoe herken je het bij jezelf?
  • Functionele (gezonde) en chronische (ongezonde) stress
  • Stress en werkdruk in de zorgsector
  • Vitaliteit en de elementen: lichaam, geest, voeding & sociale contacten
  • Invloed van positieve gedachten

Verdiepende onderwerpen

  • Vitaliteit en persoonlijke waarden
  • Hoe kan je geluk vergroten?
  • Waar ligt je focus?
  • Proactief en reactief gedrag
  • Normen en waarden op teamniveau

Vitaliteitsdag van ACB-trainingen

ACB-trainingen biedt een mentale vitaliteitsdag aan. Deze dag staat in het teken van stresspreventie, stressmanagement en veerkrachtvergroting.

Elke organisatie, elk team en elk personeelslid is anders en uniek. Elke vitaliteitsdag is dan ook uniek en op maat gemaakt. Hoe meer input vooraf, hoe groter het effect van de dag. De doelstelling is wel iedere keer hetzelfde: mentaal vitaler en veerkrachtiger personeel !

Combineren van modules

De vitaliteitsdag kan helemaal op maat gemaakt worden of samengesteld worden aan de hand van enkele dagdeel workshops. Een goede combinatie is bijvoorbeeld:

ochtend sessie stress te lijf

middagsessie de kracht van de gedachten óf wees wijs met waarden

Ook hierbij zal altijd maatwerk geleverd worden.

Teambuilding

Wilt u uw gehele team een boost geven op het gebied van vitaliteit? Kijk dan eens bij de teambuilding die ACB-trainingen samen met Robbie de Jong verzorgt.