Stress de grootste factor van verzuim

Zonder stress kunnen we niet leven, we ervaren het allemaal wel eens. Op het moment dat we examen moeten doen, voor een groep moeten spreken, een deadline moeten halen of te laat zijn voor een afspraak en in een file terecht komen. Met gezonde stress is helemaal niks mis. Het lichaam maakt je klaar voor actie, zorgt dat je alert en scherp bent. Je hart gaat sneller kloppen, ademhaling gaat omhoog, spieren worden aangespannen en je concentratievermogen wordt verscherpt. Als de stressvolle situatie voorbij is, keert het lichaam weer in ruststand en treedt het herstel van lichaam op.

Met positieve stress is dus niks mis. Als we echter te lang stress ervaren, kan ons lichaam onvoldoende herstellen. Dit noemen we negatieve stress. We ademen dan langdurig hoog, spieren zijn lang gespannen en ons brein staat continu op scherp. Lichaam en geest raken uitgeput, je kan steeds moeilijker ontspannen, gaat slecht slapen omdat je veel piekert en krijgt allerlei lichamelijke klachten. Je lijf krijgt veel te weinig “ontspanning” waardoor je letterlijk “overspannen” raakt.

De Wim Hof methode en vitale medewerkers

De rol van onze ademhaling is dus heel belangrijk bij stressreductie en het vergroten van vitaliteit. De verbluffend mooie techniek van Wim Hof is een methode die niet alleen de ademhaling, maar ook de mind-body connectie effectief hersteld én zelfs ijzersterk te maakt.  Tijdens een workshop met de Wim Hof methode wordt je ademhaling gereset én leer je gezonde ademhalingstechnieken. Daarbij werk je toe naar het ijsbad, je stapt uit je comfortzone. Deelnemers leren ontdekken welke rol ademhaling en mindset spelen in stressvolle situaties. Ze ontdekken innerlijke krachtbronnen en krijgen tools in handen om mentaal vitaal sterk te blijven. Ook ontstaat er veel verbinding onderling. Hierdoor komt het stofje Osytocine vrij wat ook wel het knuffel of gelukshormoon genoemd wordt.

Een praktijkvoorbeeld van ademsessie met je team

Verspreid over de grond ligt een elftal matjes, waarop we de komende 20 minuten gezamenlijk gaan ademhalen. De muziek gaat aan, wat het startsein is voor de eerste diepe ademteug. Zo’n 90 seconden gaan voorbij, voordat de eerste stopt met ademhalen en zich weg laat zakken in diepe ontspanning. Al snel volgt de rest en ineens is het stil. Je kunt een speld horen vallen, ware het niet dat de muziek nog zachtjes speelt. Dit is waar ‘the magic happens’!

Een paar minuten later komen ze weer één voor één uit de diepe rust om te beginnen aan de volgende ademronde. Het middenrif is inmiddels bij iedereen los, waardoor de ademhaling een stuk soepeler is dan in de eerste ronde. Diep in door de neus en kort uit door de mond, te vergelijken met een pittige cardio-training, maar dan liggend op de rug en met de ogen gesloten. De adrenaline giert door de ruimte, totdat het even later weer helemaal stil is. Dan nemen de endorfine en de dopamine het weer merkbaar over, want hier en daar verschijnt een brede glimlach op het gezicht. De periode van diepe ontspanning wordt met de ronde langer en wanneer we de derde en tevens laatste ronde beginnen, merkt iedereen dat er iets bijzonders gaande is. De onderlinge verbinding in de groep is inmiddels geweldig en zodra de laatste ademteug is gepakt, genieten ze nog een tijdje na van de reis, die ze zojuist naar binnen hebben gemaakt. Een paar mensen pinken een traantje weg, want er is heel wat losgemaakt. Langzaam komen ze weer bij hun volledige bewustzijn en praten we nog wat na over wat er zojuist allemaal gevoeld is.

Samen het ijsbad trotseren:

Voor de eerste keer een ijsbad nemen is een stap buiten je comfortzone. Op het moment dat je jezelf erin laat zakken laten je lichaam, je ogen en je ademhaling zien hoe sterk óf zwak de connectie tussen je lichaam en je brein is. Voor velen betekent dat die connectie er in eerste instantie nog niet helemaal is en dan is het moeilijk om de rust te bewaren. Chaos en stressvolle alarmbellen in het hoofd komen dan op ramkoers met het zelfvertrouwen en juist voor diegenen blijkt het vaak lastig om ook in het dagelijkse leven de juiste keuzes voor zichzelf te maken. Maar met een goede begeleiding vóór, tijdens en ook ná het ijsbad, is het een magisch mooie ervaring, die je nooit meer zult vergeten, omdat er vanaf dat moment een besef komt dat je tot veel meer in staat bent dan je op voorhand had gedacht.

Precies daarom zetten we de verbluffend mooie techniek van Wim Hof in om de mind-body connectie effectief te herstellen én zelfs ijzersterk te maken. Door de ademhaling én de stap uit je comfortzone creëer je een intense rust, van waaruit je jezelf veel beter gaat begrijpen. Met je hernieuwde focus ben je in staat om in eerste instantie jezelf beter aan te sturen om vervolgens ook een fantastische leider voor anderen te kunnen worden.

Voor wie?

  • Teams, die sterker willen worden en met veel energie en creativiteit willen functioneren.
  • Leidinggevenden, die met rust, begrip en vertrouwen hun team willen leiden naar optimale prestaties.

Vertalen naar de werkvloer

De Wim Hof methode is dus een hele mooie manier om elke medewerker een reset te geven, gezonde ademhalingstechnieken aan te leren, bewustwording te creëren rondom de kracht van de gedachten en leren grenzen te verleggen.

Maar hoe vertaal je dit nu naar de werkvloer? Hoe zet je het geleerde in bij stressvolle situaties in de praktijk? Ofwel, hoe borg je het geleerde van uw medewerkers op de werkvloer? Hiervoor is een verdiepingsdag een meerwaarde. Lees hierover meer bij de teambuilding “sterk in je werk”

Bron: Dit artikel is grotendeels afkomstig van mijn college Robbie de Jong

Anne-Corinne Boulan van ACB-trainingen

Bent u naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar een teambuilding voor uw team, kijk dan eens naar de teambuilding “sterk in je werk” die ik samen met mijn collega Robbie de Jong geef. Of neem contact op.  ACB Praktijk is gevestigd in Valkenswaard en goed bereikbaar vanuit de regio’s Eindhoven, Weert en omliggende plaatsen. Mijn naam is Anne-Corinne en ik help je graag, stel gerust je vraag.